Wbrew pozorom, serwowanie alkoholu jest procesem dość złożonym, wymagającym sporej wiedzy na temat podawanych trunków. Kieliszki do koniaku zdecydowanie różnią się swoją budową i kształtem od innych wyrobów z tej grupy, wykorzystywanych do wina czerwonego, białego, szampana, wódki lub wody. Puryści chętnie po nie sięgają, spędzając długie, relaksujące chwile na powolnej, dosięgającej wszystkich zmysłów degustacji.
Alkohol ten jest odmianą brandy, choć aby mógł zostać sklasyfikowanym jako koniak, musi spełnić pewne narzucone prawem wytyczne, dotyczące procesu produkcji. Podczas wstępnego etapu, moszcz z zebranych winogron poddawany jest fermentacji. Następnie przechodzi się do etapu destylacji (podwójnej) i dojrzewania (minimum 2 lata, w beczkach z wyselekcjonowanych, dębowych kłód). Ostatnim krokiem jest kupażowanie, podczas którego doświadczony specjalista łączy ze sobą trunek z różnych beczek, tworząc idealną kompozycję eau de vie. Koniak wytwarzany jest w jednym z regionów Francji, a swoją nazwę zawdzięcza miejscowości Cognac, znajdującej się na tym właśnie obszarze.
Nic więc dziwnego, że smakosze wody życia tak wielką wagę przykładają do rytuału degustacji. W przypadku koniaku, z reguły sięga się po jeden z dwóch rodzajów kieliszków:
Warto zwrócić uwagę na fakt, iż kieliszki do koniaku stanowią w wielu przypadkach wyrób luksusowy, finezyjnie zdobiony złoceniami, wytrawianymi dekorami lub innymi technikami. W naszym katalogu z pewnością znajdą Państwo serię idealną dla siebie lub na prezent dla bliskiej osoby.