Odpowiednie kieliszki do wina czerwonego powinny mieć dużą czarkę o pojemności od 150 do 250 ml. Kształt szkła pozwala pełniej „oddychać” dojrzałym trunkom, których aromat uwalnia się w najszerszym punkcie naczynia oraz koncentruje u wylotu. Przy doborze szkła tego typu należy zwrócić uwagę na wiek trunku. Te młode najlepiej podawać w okrągłych, ale niezbyt dużych kieliszkach, zaś te starsze, bardziej szlachetne w naczyniach zarówno ze zwężającą się, jak i rozchyloną szyjką – tu znaczenie ma wielkość, pozwalająca na odpowiednie napowietrzenie. Wśród sommelierów nie ma zgody, ale wielu poleca stosowanie naczyń ze zwężającą się czaszą w przypadku trunków cabernet sauvigon, cabernet franc, merlot, petit verdot, zaś przy tych ze szczepu pinot noir powinno stosować się szkło z czaszą rozchylającą się ku górze.
Istotnym wyróżnikiem kieliszków do wina czerwonego jest także wyposażenie w nóżkę, co zapobiega ogrzewaniu wina podczas spożywania. W asortymencie znajdują się produkty w wielu ciekawych modelach z pięknymi żłobieniami bądź ornamentalnymi zdobieniami. Wykonane zostały ze szkła dmuchanego mechanicznie. Proponujemy wyroby cenionych producentów krajowych i zagranicznych.